jump to navigation

5 FORMULA TAWAN DUNIA 10 May 2009

Posted by primethinkers in Tazkirah.
trackback

Discover Islam

Sayang dan amat malang sekali, keunggulan dan kegemilangan ‘umat terbaik’ ini tidak berkekelan. Ia tidak berkekalan kerana umat ini semakin dan telah melupakan peringatan Allah s.w.t. Firman Allah :

“Kerana itu, ingatlah kamu kepadaKu nescaya Aku ingat (pula) kepadamu, dan bersyukurlah kepadaKu, dan janganlah kamu mengingkari (nikmat)-Ku.”

(al-Baqarah : 152)

Kegemilangan yang Allah kurniakan kepada umat Islam, wajib untuk kita syukuri. Jika tidak, nikmat ini akan digantikan Allah s.w.t. dengan azab dan bala yang dahsyat. Para sahabat adalah golongan yang berjaya kerana mereka menghargai dan mensykuri nikmat-nikmat yang Allah kurniakan kepada mereka. Mereka bersyukur kepada Allah dengan mentaati perintah Allah dan meninggalkan segala laranganNya.

Pada suatu hari, seorang lelaki dating bertanya kepada Nabi Muhammad s.a.w. berkenaan dengan sifat manusia yang terbaik. Menajawab persoalan itu, Nabi berkata,

images“Sebaik-baik manusia adalah mereka yang [1]paling pandai membaca al-Quran, [2]paling bertaqwa kepada Allah, [3]paling bersungguh-sungguh menyuruh kepada yang maaruf, [4]paling bersungguh-sugguh mencegah yang munkar dan [5]paling suka menghubungkan silaturrahim”.

Inilah formula keunggulan dan kegemilangan yang dihayati oleh generasi para sahabat sehinggalah akhirnya mereka berjaya menguasai dunia.

Mereka Berjaya melakukannya kerana mereka tidak hanya menganuti Islam, tetapi lebih daripada itu, mereka berbangga dengan kemuliaan cara hidup Islam. Umar al-Khattab pernah menegaskan,

    “Kita adalah kaum yang dimuliakan Allah dengan Islam. Jika kita memilih kemuliaan dengan cara hidup selain daripada Islam, nescaya Allah akan menimpakan kehinaan kepada kita”.

Benar kata umar, orang yang berbagga dan berasa mulia dengan cara hidup Islam, pasti akan berada pada kedudukan yang tinggi lagi mulia di sisi manusia dan juga di sisi Allah.

Lihatlah! Hari ini umat Islam berada pada tahap yang paling rendah dan menghinakan. Palestin diserang oleh ‘kera-kera’ Yahudi, ribuan muslim digondol di bumi Bosnia dan Kosovo oleh ‘babi-babi’ Kristian Serb, jutaan umat Islam Chehnya diratah oleh tentera Rusia, Iraq pula menjadi serangan tanpa alasan lalu dijajah oleh tentera syaitan Amerika dan Britain, di Selatan Thai umat Islam terus dibantai. Akhirnya ajaran Islam pula dituduh sebagai ajaran songsang dan menganjurkan keganasan. Persoalannya, mengapa ini semua terjadi sedangkan kemenangan telah Allah janjikan berpihak kepada Islam dan umat Islam? Adakah Allah tidak menunaikan janjiNya?

Advertisements

Comments»

1. ibnusis - 23 July 2009

salam

bgs post ni
Islam itu akan bangkit bila mana mereka2 yg menehgakkan Islam itu faham, menghayati dan mengamalkan Islam sepenuhnya


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: